Online Terapi

Uzman Klinik Psikolog Dilara Alkan

Online Terapi Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde yüz yüze terapiye alternatif olarak kullanılan online terapi, fiziksel olarak kliniğe gitmeye vakit ayıramayan veya bulunduğu yerde dilediği uzmandan tedavi alma şansı olmayan kişiler için en iyi tedavi modellerinden biri. Kişinin yaşadığı problemlerle baş etmesine ve korku, öfke, yas gibi duygularla yüzleşmesine yardımcı olan online terapi, kimi zaman danışanların aklında merak uyandırabiliyor. O halde önceleri bir zorunluluk olarak gelişmekle birlikte, şimdilerde sayısız avantajı ile öne çıkmaya başlayan online terapi nedir, nasıl yapılır yakından inceleyelim.

Online Terapi Nedir?

Online terapi; geçmişi internetin ilk yıllarına kadar uzanan fakat bilinen ilk örneği, 1986 yılında “Ezra Amcaya Sor” adıyla Cornell Üniversitesi uzmanları tarafından başlatılan yeni nesil bir psikolojik destek servisidir. Telefon ve i̇nternet gibi teknolojik gelişmelerin yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzdeki halini alan online terapi, en genel tanımıyla sıradan psikoterapi desteğinin, çeşitli görüntülü sohbet uygulamaları üzerinden yürütülmesi anlamına gelir.

 

Alanında uzman psikologlar tarafından uygulanan ve kişinin yaşadığı mental sağlık problemlerinde kurtulmasına yardımcı olan online psikoterapi, telekomomünikasyon araçları aracılığıyla uygulanır. Böylece danışan ile psikolog, fiziksel olarak aynı ortamda bulunma zorunda olmadan görüşme sağlayabilir ve normal bir terapi seansında gibi davranabilir. Bu bakımdan ele alındığında online terapi, özellikle modern dünyada zaman yönetimine destek olan bir tedavi biçimidir ve tarafların sorunlarını daha rahat görüşmesine yardımcı olabilir.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Online terapi; danışan ve uzman arasında telefon, bilgisayar, tablet ve i̇nternet gibi teknolojik araçlar kullanılarak yapılan bir terapi yöntemidir. Fakat yeni yaygınlaşan bir teknik olması nedeniyle, psikolog arayışındaki kişiler için online psikoterapi nedir ve online seanslar nasıl düzenlenir anlaşılması gereken başlıca konulardandır. Tipik olarak sıradan bir terapi seansı ile online terapi seansı arasında herhangi bir fark bulunmaz.

 

En yaygın online terapi yöntemi canlı video seanslarıdır. Bu seanslar çeşitli i̇nternet siteleri, platformlar ve uygulamalar üzerinden gerçekleştirilerek tarafların birbiriyle görüntülü bağlantı kurmasını sağlar.

Online Terapide Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel anlamda kişinin içinde bulunduğu kötü durumla başa çıkmasına ve yaşadığı sıkıntılardan kurtulmasına destek olmayı hedefleyen online terapide, dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur:

 

      Online terapi i̇nternet aracılığı ile gerçekleştirildiğinden, olası bağlantı kopukluklarını önlemek adına düzgün çalışan kamera, ses ve bilgisayar sistemlerine sahip olunması gerekir.

 

      Seansların gerektiği gibi verim sağlayabilmesi için terapi ortamının sessiz olması ve odaya başka kimsenin girip çıkmaması önemlidir.

 

      Tıpkı yüz yüze seanslarda olduğu gibi online terapi seansları sırasında da yeme içme benzeri farklı şeylerle uğraşılmamalıdır, aksi halde terapiden elde edilecek verim düşebilir.

 

      Terapi seansları online olsun, olmasın belirli bir zaman dilimi içinde planlanır, bu nedenle önceden belirlenen tarih geldiğinde hazır olarak beklenmesi, seansın kaçırılmaması ve süre bitiminde görüşmenin sonlandırılması gerekir.

 

      Seans sırasında herhangi bir şekilde kayıt alınma gizlilik ilkesine aykırı olduğundan yapılmaması gereken bir eylemdir.

 

Online terapiden maksimum fayda sağlamak adına bu hususlara dikkat edilmesi gerekir ancak seansın genel işleyişi uzmanın elinde olduğundan, psikolog seçimi en önemli konulardan biridir. Bu nedenle terapi öncesinde uzmanın iyice araştırılması ve mutlaka yetkinliği olan, bilgi birikimi yüksek bir psikoloğun tercih edilmesi gerekir. Sonrasında danışan kişi hem online terapi nasıl yapılır hem de hangi araçların kullanılması daha doğru olur gibi merak ettiği bütün konularda, psikologdan bilgi alabilir.

Online Terapinin Avantajları

Psikolojik destek almak, yaşamda karşılaşılan pek çok sorunla baş etmede etkili olabilen bir yöntemdir. Kişinin içinde bulunduğu çevreden, geçmişinden veya diğer nedenlerden kaynaklanan olumsuz durumlar, terapi gereksinimi doğurabilir. Ancak fiziksel olarak istediği uzmana ulaşamamak veya kliniğe gitmeye vakit bulamamak gibi durumlar, terapi almaya engel durumların başında gelir. Ayrıca toplumda alay konusu olma korkusu ve terapi bilincinin yeterince oturmamış olması da kişileri yüz yüze terapiden uzaklaştırabilir. Bütün bunlara çözüm olan online terapi ise özellikle şu avantajları ile öne çıkar:

 

      Online terapide, psikolog ofisine gitmek için vakit ayırma ve yol kat etme zorunluluğu ortadan kalkar. Seanslar yüz yüze terapiye nazaran çok daha esnek planlanır ve uygunluk durumuna göre, günün herhangi bir saatinde düzenlenebilir.

 

      Online terapide, terapist ve danışan arasında güvenli bir iletişim ortamı kurulur. Böylece kişi kendini rahatça ifade edebilir ve depresyon, bunalım, panik atak, anksiyete gibi sorunlarına çözüm alabilir.

 

      Kırsal kesimden yaşadığı için uzman terapiste ulaşamayan kişiler de online terapiden rahatlıkla faydalanabilir. Bunun için tek gereksinim düzenli i̇nternet bağlantısı ve akıllı telefon veya tablet gibi bir cihazdır.

 

      Online terapide yol masrafı otomatik olarak devreden çıkar, bu nedenle ücretler terapiste ve kişisel ihtiyaçlara göre değişmekle birlikte, yüz yüze terapiden daha ekonomik olabilir.

 

      Online terapi, zaruri gereksinimlerden olan psikolojik desteğin toplumun daha geniş bir kesimine ulaşmasına yardımcıdır ve bu durum, terapi alma konusundaki ön yargıları yıkma üzerinde etkilidir.

 

Genel olarak pandemi döneminde pek çok insanın uzaktan eğitim ve çalışma sistemine geçmesi sayesinde popülerleşen online terapi, günümüz modern araçları ile uyumlu şekilde planlanan bir tedavidir. Bu nedenle hem pratik hem de oldukça etkilidir ve mental sorunları çözümlemeye büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Online Terapi Yüz Yüze Terapi Kadar Etkili Mi?

Kullanımı pandemi sonrası yaygınlaşan ve yoğun iş veya eğitim hayatında terapi gereksinimi olan bireylere ideal bir çözüm sunan online terapi, hem artıları hem de eksileri ile değerlendirilmesi gereken bir yöntemdir. Sağlıklı bir terapi süreci için tarafların birbirine güvenmesi ve birlikte çalışması gerekir. Online terapinin sahip olduğu pek çok avantaj vardır fakat, kimi zaman jest ve mimik gibi fiziksel hareketlerin yorumlanmasını zorlaştırabilir ve terapötik ilişki sürecini uzatabilir. Psikoz gibi acil müdahale gerektiren krizlerde veya görüntü donması, ses kesintisi gibi teknik sorunlarda seans verimini düşürebilir. Bu nedenle online terapinin, her şeyden önce bir değerlendirme seansı olarak ele alınması ve uzman yönlendirmelerine göre planlanması çok daha doğrudur.

 

Sizin için doğru uzmanı bulduğunuzda ve seanslara düzenli olarak katılım sağladığınızda, yüz yüze terapidekine benzer sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak bu aşamada sonuçlar kişisel ihtiyaçlara ve fiziksel şartlara göre değişiklik göstereceğinden, en başta uzmanın kullandığı teknikleri öğrenmeniz ve online seans nedir araştırmasını doğru yapmanız gerekir. Terapist uzmanlığını ve online terapinin avantajlarını bir arada değerlendirerek kendiniz için en uygun tedavi yöntemini tercih etmeniz de mümkün olur.

× WhatsApp