İnsanlara günlük hayat içerisinde rahatsızlık veren ve yaşamı olumsuz etkileyen ağrıların kaynağı her zaman fiziksel olmayabilir. Bazen psikolojik ağrılar da insanlara acı vererek hem iş hayatını hem de sosyal hayatı olumsuz etkiler. Bu ağrıların altında yatan neden fiziksel olmadığından, teşhis edilmesi için uzman psikolog ve psikiyatristler tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması, kişiye özel bir tedavi planı geliştirilmesi açısından önemlidir. Peki psikolojik ağrılar nelerdir ve bu ağrılar nasıl geçer?
Psikolojik Ağrı Nedir?
Ağrılar genellikle doku hasarı nedeniyle ortaya çıkar. Fakat psikolojik ağrıda herhangi bir doku hasarı söz konusu değildir. Yani kişilerin hissettiği ağrıların kaynağı fizyolojik olarak temellendirilemez. Herhangi bir yaralanma ya da hastalığın olmadığı, kişilerin zihinsel ya da duygusal durumları nedeniyle ortaya çıkan ağrılar psikolojik ağrı olarak adlandırılır. Günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek kişilerin mutsuz olmasına neden olan bu durum psikoterapi ya da ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir. Kişinin psikolojik ağrılar ile kendi başına mücadele etmeye çalışması, bu sorunun daha da derinleşmesine neden olabileceğinden, ilk olarak bir uzmandan tavsiye alınması tedavi açısından önemlidir. Peki psikolojik ağrı nasıl anlaşılır ve teşhis yöntemleri nelerdir?
Psikolojik Ağrı Nasıl Anlaşılır?
Fiziksel bir nedeni olmaksızın ortaya çıkan psikolojik ağrılar nedeni tespit edilemedikçe hastalara daha fazla rahatsızlık vermeye başlar. Bir ağrının psikolojik olup olmadığını anlamak için bazı ayırt edici belirtilerden bahsetmek mümkündür. Söz konusu belirtiler şu şekilde listelenebilir:
- Hastalar tıbbi olarak detaylı bir şekilde muayene edilmelerine rağmen, geçmeyen ağrıların herhangi bir fiziki nedeninin tespit edilememesi.
- Stres, endişe, sinirlenme ve benzeri duygusal durumlarda ağrının şiddetinin artması, özellikle sakin ve huzurlu anlarda ağrının şiddetini kaybetmesi.
- Ağrıyı düşünmediğiniz ve dikkatinizi başka şeylere verdiğiniz durumlarda ağrının hafiflemesi ve ağrıya odaklandığınız an şiddetlenmesi.
Fiziki kontroller sonrasında ağrıya neden olduğu düşünülen herhangi bir teşhis konulamazsa, hastanın psikolog ya da psikiyatristler tarafından değerlendirilmesi ve psikolojik ağrılara neden olacak sorunlar tespit edilerek bunların çözümüne yönelik tedavi süreçleri başlatılması gerekir.
Psikolojik Ağrı Belirtileri
Psikolojik ağrıların belirtileri, kişilerin içinde bulunduğu duygusal ve zihinsel duruma göre farklılık gösterebilir. Elbette bu tarz ağrıların en net belirtisi, yapılan tüm tetkiklere rağmen herhangi bir fiziksel neden bulunmuyor olmasıdır. Psikolojik ağrıların öne çıkan diğer belirtileri ise şunlardır:
- Kişinin sürekli olarak bir sıkıntı, umutsuzluk ve çaresizlik hissetmesi,
- Kaygı ve endişeye bağlı olarak gelişen panik atak ve korku hissi,
- Herhangi bir fiziksel ağrı olmamasına rağmen psikolojik ağrılar nedeniyle ortaya çıkan mide bulantısı, baş ağrısı ya da kas gerginliği gibi durumlar,
- Sosyal çevreden uzaklaşma ve sosyal etkileşime girmekten korkma,
- Uyumakta zorlanma ya da aşırı uyuma,
- Aşırı yeme ya da iştahsızlık,
- Dikkat eksiklikleri, herhangi bir konuya odaklanmakta zorlanma,
- Değersiz hissetme,
- Sinirlilik hali ya da anlık öfke patlamaları,
- Depresyon ve anksiyete.
Tüm bu belirtilere zaman zaman cinsel isteksizlik ya da hafıza problemleri de eşlik edebilir. Hastalarda bu psikolojik ağrı belirtileri arasından yalnızca biri görülebileceği gibi, birden fazla belirti bir arada da görülebilir. Psikolojik ağrılar kişileri rahatsız ederek fiziksel sorunlara da neden olabileceğinden, teşhisin alanında uzman hekimler tarafından çok geç olmadan konulması ve tedavi sürecinin her hastaya özel olarak planlanması gerekir.
Psikolojik Ağrılar Nerelerde ve Neden Olur
Vücudun hemen hemen tüm noktalarında ortaya çıkabilen psikolojik ağrılar pek çok farklı nedene bağlıdır. Psikolojik ağrılar kendilerini şu şekillerde gösterebilir:
- Baş ağrısı,
- Boyun bölgesinde ağrı ve boyun kaslarında gerginlik,
- Belin üst kısmını ve özellikle de omuzları etkileyen sırt ağrısı,
- İlerlemesi durumunda mide rahatsızlıklarına ya da sindirim sorunlarına neden olabilecek karın bölgesi ağrıları,
- Kas ve eklem ağrıları,
- Göğüs ağrıları.
Psikolojik ağrılar için altta yatan neden bir insanın kaybı olabileceği gibi, iş hayatında yaşanan sorunlar da olabilir. İşte psikolojik ağrılardan kurtulmak da ancak bu ağrılara neden olan zihinsel ya da duygusal durumun tespit edilmesi ile mümkündür. Psikolojik ağrılara en sık neden olan durumlar şu şekilde listelenebilir:
- Uzun bir süre boyunca yoğun olarak yaşanan stres,
- Geçmişte yaşanan travmatik deneyimler,
- Kaygı ya da panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklar,
- Depresyon,
- Sevilen birinin kaybedilmesi ile ortaya çıkan yas hali,
- Yetersiz ya da düzensiz uyku alışkanlıkları.
Tüm bunlara ek olarak insanların ikili ilişkilerinde ve akademik ya da iş hayatlarında yaşadıkları sorunlar da psikolojik ağrılara neden olabilir. Nadiren çok daha karmaşık ve çözümü için derin değerlendirme gerektiren durumlar da psikolojik ağrıları ortaya çıkarabilir. Peki psikolojik ağrılar nasıl geçer ve kişilerin bu ağrılardan kurtulmak için uygulayabilecekleri yaşam tarzı değişiklikleri var mı?
Psikolojik Ağrılar Nasıl Geçer
Psikolojik ağrıların tedavisi için ilk olarak uzman hekim tarafından kapsamlı bir değerlendirilme yapılması gerekir. Altta yatan nedenler kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, uygulanacak tedavi de kişiye özel olarak planlanmalıdır. Psikolojik ağrılarda duygusal farkındalığın sağlanması, stresi ve yaşanan kayıpları anlamlandırmaya çalışmak için psikoterapi gibi yöntemlere başvurulabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda psikiyatristler tarafından bir ilaç tedavisi de uygulanabilir. İlaç tedavisi kişilerin duygusal durumların üstesinden daha kolay bir şekilde gelmelerini sağlayarak psikolojik ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Eğer siz de psikolojik ağrılarla mücadele etmekte zorlanıyor, güvenilir ve yaşadığınız sıkıntıları paylaşabileceğiniz bir uzmandan destek alarak psikolojik ağrılardan kurtulmak istiyorsanız, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.